Vedenie koncernu ThyssenKrupp zvyšuje tlak na politikov

03.03.2014 Celý región

Berlín 3. marca (TASR) - Vedenie nemeckého koncernu ThyssenKrupp zvyšuje tlak na politikov v úsilí zachovať dobré podmienky pre nemecké oceliarne. Agentúra DPA sa odvoláva na vyjadrenie šéfa koncernu Heinricha Hiesingera vo víkendovom vydaní denníka Rheinische Post.

ThyssenKrupp je v princípe za zotrvanie v Európe, ale to môže byť ohrozené novými rozhodnutiami politikov. "Ak politika, to je jedno či Berlína, alebo Bruselu, v otázke ekologickej energie prijme nesprávne rozhodnutia, celá výroba ocele v Nemecku sa dostane do nebezpečenstva," uviedol Hiesinger. Dodal, že osud tohto priemyselného sektora je teraz v rukách spolkovej vlády, a nie správnej rady koncernu.

ThyssenKrupp sa už dlhší čas nachádza vo finančných ťažkostiach. Vo veľkej miere ich zapríčinili zlé rozhodnutia členov predchádzajúcich správnych rád, ktorí sa rozhodli vybudovať oceliarne v Spojených štátoch a Brazílii. V oboch prípadoch sa namiesto zisku produkuje strata. Vlani prerobil koncern 8,3 miliardy eur. Jeho výnosy v hospodárskom roku 2012/2013 klesli o 12 %. Koncern dosiahol prevádzkový zisk len vďaka tomu, že nemusí platiť celé poplatky za elektrickú energiu, z ktorých sa financuje rozvoj veterných parkov a slnečných elektrární v krajine. V uplynulom hospodárskom roku prispel naň iba 85 miliónmi eur.

Ak by musel platiť poplatky v plnej výške, potom by sa jeho výdavky podľa Hiesingera zvýšili na 350 miliónov eur ročne. Bolo by to viac, ako koncern zarobil vo svojich európskych oceliarňach. V minulom bilančnom roku dosiahli čistý zisk 62 miliónov eur.

Analytici vedeniu koncernu radia, aby sústredilo pozornosť na lukratívne oblasti, napríklad na budovanie investičných celkov, výťahy alebo subdodávky automobilovému priemyslu.

ThyssenKrupp zostáva gigantickým priemyselným podnikom so 157.000 zamestnancami, z nich sa tavbou ocele zaoberá 28.000.
 

Vyberte región